STIL brace
Wereldwijd zijn meer dan 22 miljoen mensen die last hebben van trillende handen. Deze 'tremor' wordt vaak gezien bij mensen met de Ziekte van Parkinson of Essentiële Tremor. Alledaagse handelingen, zoals eten, drinken en schrijven, worden hierdoor ontzettend lastig en soms zelfs onmogelijk. Daarnaast schamen veel mensen zich voor hun tremor, wat ervoor zorgt dat zij sociale activiteiten uit de weg gaan. Eten in een restaurant of een verjaardagsfeestje met thee en taart is hierdoor niet meer een leuk uitje, maar een confrontatie met de beperking.
Medicatie voor deze aandoening is lang niet altijd effectief en heeft vaak vervelende bijwerkingen. Het kan duizeligheid, misselijkheid en depressie veroorzaken. Dit zorgt er zelfs voor dat mensen medicatie weigeren en dus moeten leven met de consequenties van de tremor. Er is een dringende vraag voor een betere oplossing!
Waarom moet STIL brace de Aardig Onderweg Award winnen?
STIL wil deze oplossing bieden door een anti-tremor brace te ontwikkelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het principe van noice-cancelling. De brace meet de tremor van de patiënt en creëert een trilling in tegenovergestelde richting. Door deze 'anti-trilling' op de arm toe te passen, wordt de tremor onderdrukt en de arm gestabiliseerd. Op deze manier kunnen mensen met een tremor hun dagelijkse activiteiten weer zelfstandig uitvoeren, zonder daarbij met de negatieve effecten van medicatie te moeten leven.
Hoe gaat STIL brace het prijzengeld van € 25.000 besteden?
In 2017 is STIL opgericht na een succesvol afstudeerproject aan de TU Delft. Twee jaar later is het team flink uitgebreid en zijn wij hard op weg om het werkende prototype te gaan testen met patiënten. Natuurlijk willen wij hierna het product zo snel mogelijk de markt op brengen om zoveel mogelijk mensen met een tremor te helpen. Hier is echter tijd, onderzoek en geld voor nodig. Het prijzengeld zou goed besteed kunnen worden aan het toegankelijk maken van het product zodat deze in de thuissituatie getest kan worden door tremor patiënten in de regio Rotterdam.