FALAFVAL
Wij zijn Falafval. Ons motto is: de één zijn afval, is de ander zijn Falafval.
Wij willen iedereen laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen écht afval is. Wij maken daarom falafel van groente- en fruitpulp wat anders in een prullenbak zou belanden.
In Nederland gooien wij elk jaar zo'n 41 kilo eten per persoon in de prullenbak. Hiervan bestaat ongeveer een kwart uit groenten en fruit. Al deze verspilling vinden wij ontzettend zonde.
Tijd voor verandering.
Een shift in de manier waarop wij naar voeding kijken.
Een nieuwe waardering voor al haar schillen, pulp, pitten en vergeten voedingswaarden.
Waarom moet FALAFVAL de Aardig Onderweg Award winnen?
Op dit moment kunnen wij Falafval liefhebbers drie smaken aanbieden, gemaakt van Bieten, Wortel en Spinazie pulp. Onze broodjes Falafval gingen deze zomer warm over de toonbank, met onze home made toppings en sauzen. Wij hebben ruim 2000 broodjes Falafval verkocht tijdens verschillende Rotterdamse festivals en evenementen, zoals De Geheime Tuin, Eurekaweek, en Keilewerf Festival. Je kunt ons ook op de menukaart vinden van Goesting in Rotterdam in de duurzame mini-mall Oase.
Dit voorproefje smaakt naar meer. Wij willen meer circulaire snacks ontwikkelen en deze met een breder publiek delen.
Wij zijn er namelijk van overtuigd dat grote veranderingen bij een klein idee kunnen beginnen. Hier hebben wij echter wel draagvlak voor nodig.
Wij geloven dat jullie ons kunnen helpen dit draagvlak te creëren.
Wij zien onze Falafval en andere toekomstige producten dan ook in lunchrooms, ontbijt bars, en (bio) supermarkten liggen. Hiermee willen wij bijdragen aan het duurzamer maken van ons geliefde Rotterdam, en hopen we haar mensen te kunnen inspireren om alles uit hun groenten en fruit te halen.
Hoe gaat FALAFVAL het prijzengeld van € 25.000 besteden?
Op dit moment hebben we onvoldoende capaciteit, personeel, en financiële middelen om deze doelen te realiseren.
Als jullie vinden dat wij Aardig Onderweg zijn, dan willen wij met jullie (financiële) steun:
• De productie en distributie op een duurzame manier opschalen om een grotere impact te kunnen maken.
- Door te investeren in een machine die de Falafval stukjes kan maken en iemand aan te nemen die ons kan helpen met de productie en distributie.
• Al onze producten zo veel mogelijk zero-waste maken.
- Door een netwerk op te bouwen met andere duurzame/anti-waste bedrijven om zo nieuwe, innovatieve recepten en producten te ontwikkelen waarin het hergebruik van voedselafval centraal staat.
• Bewustwording creëren.
- Door via onze social media kanalen een platform bieden voor iedereen die nieuwsgierig is naar duurzamere manieren om met eten om te gaan. Deze duurzame food-community willen we vervolgens uitbreiden en betrekken door middel van online acties en het uitwisselen van circulaire recepten.