Organisatie:
YETS Foundation

Peter Ottens

Waarom is Peter aardig onderweg?

De YETS Foundation heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op de lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. YETS implementeert hiervoor het Amerikaanse schoolmodel in Nederland: sportteams op scholen in aandachtswijken die begeleid worden door een coach die fungeert als rolmodel. De deelnemende jongeren trainen op school (momenteel basketbal), eten samen en maken gezamenlijk huiswerk. Met het winnen van de Aardig Onderweg Award krijgt de organisatie de middelen om nieuwe coaches te werven, te trainen en op te leiden. Daardoor kunnen meer jongeren deelnemen en krijgen ze zo de kans talenten te ontwikkelen.

Wat gaat Peter doen met de prijs?

"YETS wil zijn impact in de regio vergroten en daarvoor zijn er meer coaches nodig. Met het winnen van de prijs worden wij in staat gesteld om ons kader te verbreden. Door opleidingen en cursussen te bieden aan onze huidige coaches kunnen wij de kennis en vaardigheden binnen onze organisatie vergroten, en die weer overbrengen op nieuwe coaches en stagiaires. Ook kunnen we met het winnen van de prijs een trainingsweek organiseren voor al onze coaches en stagiaires. Daarin kunnen we hen klaarstomen voor het werk in het veld en uiteindelijk laten doorstromen naar het zelfstandig leiden van een projectteam. Tevens willen we recruitmentdagen organiseren waarin we in contact proberen te komen met de YETS Coach van de toekomst."

Wat is de droom van Peter?

"Hoe kunnen we het onze jongemannen kwalijk nemen wanneer ze de stap naar criminaliteit maken, als er nog nooit een man in hun leven is geweest die ze liet zien dat je ook een man kan zijn door positieve dingen te doen en je emoties te tonen? Hoe kunnen we het onze jonge meiden kwalijk nemen als ze liefde zoeken bij verkeerde jongens terwijl ze nog nooit een liefdevolle relatie hebben gezien? Als we de publieksprijs winnen wil ik heel graag mijn droom uitlaten komen: het laten maken van een documentaire over ons werk en daarin verhalen van onze jongeren uitlichten. Ik wil de maatschappij bewust maken van het belang van een goede opvoeding. Met deze documentaire kunnen we jonge en toekomstige ouders in onze regio inspireren om hun kinderen het juiste voorbeeld te geven. En we kunnen andere gemeenten bekend maken met onze aanpak. Op deze manier kunnen wij onze kennis en expertise verkopen in de vorm van workshops, presentaties en cursussen, wat YETS kan transformeren naar een sociale onderneming: de stichting van de toekomst."