Leon Schröder

Waarom is Leon aardig onderweg?

Het project ‘Naked Rotterdam’ is een eerbetoon aan fotograaf Greg Friedler die in 2015 op 44-jarige leeftijd overleed. De ‘Naked’-serie van Friedler bestaat uit vier fotoboeken met portretten van mensen uit Amerikaanse wereldsteden als middelpunt. Leon Schröder heeft een vijfde versie gemaakt waarin Rotterdammers centraal staan. In een maatschappij waarin ‘iedereen die anders is het risico loopt buitengesloten of het onderwerp van spot en kritiek te worden’ laat Naked Rotterdam een tegengeluid horen in de vorm van 165 gewone Rotterdammers die ondanks soms heel traumatische ervaringen tevreden zijn met hun lichaam en accepteren wie ze zijn. 

Wat gaat Leon doen met de prijs?

"Als ik de Aardig Onderweg Award win, zou ik die willen inzetten om de ‘Naked’-serie verder bij mensen onder de aandacht te brengen. Daar zijn diverse vormen voor te bedenken. Ik zou graag willen beginnen met een tentoonstelling in bijvoorbeeld het Rotterdams Fotomuseum. Daarnaast denk ik aan presentaties bijvoorbeeld in culturele instellingen. In welke vorm dan ook, de bedoeling is en blijft om mensen te confronteren met hun eigen lichaam. Dat ze zich vragen stellen over hoe ze tegen hun eigen lichaam aan kijken, zich bewust zijn van hun eigen lichaam en de kracht die daarvan uitstraalt. Als ik met mijn project ook kan bereiken dat collega fotografen het stokje overnemen en aan een eigen versie gaan werken, zou dat fantastisch zijn."

Wat is de droom van Leon?

"De droom die ik in vervulling zou willen laten gaan als ik de publieksprijs zou winnen is dat andere fotografen, net als ik, geboeid raken door dit concept en Friedlers werk en zelf ook een ‘Naked’-versie willen gaan maken. Hoe mooi zou het zijn als er naast ‘Naked New York’, Los Angeles, Londen, Las Vegas, en nu ‘Naked Rotterdam’ ook een ‘Naked Amsterdam’, ‘Naked Barcelona’, ‘Naked Paris’ of een ‘Naked Sidney’ komt? Op die manier wordt het gedachtengoed van Friedler actueel gehouden én wordt er breed nagedacht over persoonlijke identiteit en natuurlijke schoonheid; de afstand tussen mensen wordt kleiner en vooroordelen kunnen verdwijnen."