Winie Wiegmans

2013

Hoe is het nu met Winie? 


Hoe is het nu met je?

Fantastisch, 78 concerten verspreid over 10 maanden in 13 verschillende zorginstellingen. Het loopt als een trein!

 

Hoe heb je de Aardig Onderweg Award ervaren?

Het begon als een ideetje, bewoners van zorghuizen ervaren soms saaie dagen. Vanuit dit idee is het initiatief gestart. Mijn zoon heeft heel erg geholpen met het opzetten van het initiatief en tijdens de Aardig Onderweg Award. Ik had zelf namelijk nooit verwacht dat ik zou winnen. Ik, de oudste van de initiatiefnemers, die toch een award wint. De vrijwilligers kregen tijdens de Aardig Onderweg Award veel erkenning voor hun werk, we waren niet voor Jan met de korte achternaam bezig!

 

Wat heeft de prijs je gebracht?

De prijs heeft van een gezellig en leuk initiatief een professionele onderneming gemaakt terwijl ik het wel gezellig wil houden! We kregen heel veel erkenning voor ons werk wat we doen met de vrijwilligers. Nu vermaken we jaarlijks z’n 3.000 ouderen blij met de optredens.

 

Waar ben je nu en wat zijn je plannen voor de toekomst?

Momenteel werken we met heel veel vrijwilligers maar we willen natuurlijk een nog groter gebied bereiken met onze concerten. Dit kan alleen maar mogelijk worden gemaakt als er nog meer vrijwilligers bij komen die zich willen inzetten voor het initiatief.

 

Boodschap

Iedereen die een idee of een initiatief heeft moet zich opgeven! Kijk naar je eigen omgeving en naar je medemens, aarzel niet om deze te hulp te schieten. Vanuit een leuk idee kan namelijk een heel leuk initiatief ontstaan!


 

Website: www.stichting-lodewijk.nl
 

Winie is de grote aanjager van Stichting Lodewijk. Zij hebben als motto ‘even in een andere wereld dan de zorginstelling.’ Dat is het altijd al geweest sinds 2005 toen de stichting is opgericht. De stichting is vernoemt naar haar wijlen man. Hij heeft maanden in het Erasmus MC gelegen en gaf aan dat er niets te doen was. Saai.

En daar wilde de stichting verandering in brengen. Sinds 2005 is er veel gebeurd. Ze zijn gestart met zogenaamde Lodewijk Livin’s, huiskamers, opgezet in het Sint Franciscus Gasthuis. Waar patiënten zich even konden ontspannen. Maar ook activiteitenprogramma’s, lezingenreeksen en de Lodewijk verwendagen. Dan zet Stichting Lodewijk bijvoorbeeld een heel verpleegtehuis op stelten met high teas,  cupcakes versieren, muziek, theater, bloemschikken, schilderen en pedicures. Met als doel om patiënten even uit de dagelijkse sleur van de medische dag te halen. Dit doet de stichting gemiddeld drie keer per jaar, o.a. bij Aafje Schiehoven-Wilgenplas op Schiebroek.

Maar verreweg de grootste activiteit zijn de muziekconcerten. Van Jazz en Tango tot Klassiek en Pop. Op dit moment organiseert Stichting Lodewijk meer dan 60 concerten per jaar. O.a. bij Aafjes Schiehoven-Wilgenplas, Aafje Zorghotel, De Hillegondaflat in Hillegersberg, Flat Moordrecht in Capelle Schollevaer en het Havenziekenhuis Rotterdam. Deze worden allemaal uitgevoerd door studenten van Codarts, het conservatorium in Rotterdam. Stichting Lodewijk betaalt hen een vergoeding, maar het is voor hun vooral een manier om te wennen aan het spelen voor een publiek. En ook gewoon hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Stichting Lodewijk vraagt nadrukkelijk geen geld aan de zorginstellingen. Zij moeten zich bezighouden met hun core business; mensen genezen en ondersteunen. Dan zorgt Stichting Lodewijk voor dat vleugje plezier en entertainment.