Petra van Rijn

Organisatie:
Familiehuis Daniel den Hoed

Waarom is Petra aardig onderweg?

Steeds meer mensen krijgen kanker. Momenteel is dat 1 op 3. Als je partner, vader, moeder of kind ziek is, is dat heftig en wil je maar één ding: dichtbij elkaar zijn. Je wilt elkaar steunen in die moeilijke en angstige periode van ziekte en behandeling. Want niet alleen de patiënt is ziek, de hele familie lijdt mee. Familieleden houden zich vaak sterk maar hebben óók angst en verdriet. Dankzij het Familiehuis Daniel den Hoed kunnen patiënt en familie al ruim 25 jaar dichtbij elkaar blijven op een gastvrije plek dichtbij het ziekenhuis. Zo kunnen familieleden zo vaak mogelijk op bezoek om de patiënt te steunen en verliezen ze geen tijd en energie aan heen en weer rijden naar huis. In het Familiehuis kunnen ze ook op adem komen en hun verhaal delen met vrijwilligers of lotgenoten. Kortom, het Familiehuis is voor velen een rustige en troostrijke plek in een zware periode. Steeds meer mensen vinden hun weg naar het Familiehuis, dat zonder financiële bijdrage vanuit overheid of ziekenhuis maar dankzij hulp van vrijwilligers en donateurs wordt gerund. Het huis is regelmatig overvol en dat bewijst hoe nodig het Familiehuis is en in de toekomst zal blijven. Als de locatie Daniel den Hoed in 2018 verhuist naar de centrumlocatie van het Erasmus MC zal ook het Familiehuis noodgedwongen een andere behuizing moeten betrekken. Op zwaaiafstand van het nieuwe Erasmus MC Kankerinstituut wordt een nieuw en groter Familiehuis gebouwd zodat mensen ook in de toekomst dichtbij hun zieke geliefden kunnen logeren. Dankzij gespaard eigen vermogen en een toegezegde donatie van de Roparun is het Familiehuis al “aardig onderweg” van Rotterdam-zuid naar het centrum. Maar om het nieuwe huis daadwerkelijk te kunnen realiseren is nog veel geld nodig. Daarom doen we een beroep op iedereen die kankerpatiënten een warm hart toedraagt. Want het zal ons in Rotterdam, stad van de opgestroopte mouwen, toch niet gebeuren dat dit nieuwe huis er niet komt? Laten we als Rotterdammers kankerpatiënten en hun familie helpen en ons steentje bijdragen aan een nieuw en onmisbaar Familiehuis Daniel den Hoed.

Wat gaat Petra doen met de prijs?

Met het winnen van de RET Aardig Onderweg Award kunnen we een mooie symbolische steen leggen voor het nieuwe Familiehuis Daniel den Hoed. Bovendien zou het winnen van de prijs ons enorm helpen met naamsbekendheid. Iedereen in Rotterdam kent immers wel de naam Daniel den Hoed, maar veel mensen denken daarbij aan het ziekenhuis of aan de gelijknamige stichting met de rode hoed die geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Maar nog niet iedereen weet dat het Familiehuis bestaat; een aparte stichting, die geen geld inzamelt voor onderzoek maar pal staat voor liefdevolle opvang van familieleden van patiënten die op dit moment met kanker te maken hebben. Hoe bekender we zijn, hoe meer mensen we kunnen helpen. Het geld van de prijs komt rechtstreeks ten goede aan de bouw van het nieuwe Familiehuis in het centrum van Rotterdam en wordt besteed aan adoptie van een van de liften in het nieuwe Familiehuis. Daarmee kunnen we mensen aardig onderweg helpen van de receptie naar hun gastenverblijf.

Wat is de droom van Petra?

Onze droom is om, net als 25 jaar geleden, een fijn, comfortabel en veilig huis te kunnen bouwen waardoor familieleden van kankerpatiënten dichtbij hun geliefden kunnen zijn. Iedereen die te maken heeft gehad met kanker weet hoe radeloos je kunt zijn in zo’n situatie en hoe groot de angst is dat je je geliefde kwijtraakt aan die vreselijke ziekte. Wij zien hoe goed het mensen doet als ze in een liefdevolle omgeving hun zorgen kunnen delen. Een lieve arm om hun schouders als ze dat nodig hebben, hun tranen de vrije loop laten of samen met andere gasten een wijntje drinken en even de zorgen vergeten. Aan de ziekte zelf kunnen wij helaas niets doen, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat mensen kunnen leunen op hun medemens, ondanks het grote verdriet. Dat verdriet en die zorgen te verlichten waar mogelijk, voor zoveel mogelijk mensen. Dàt is onze droom.